Aprovar els pressupostos a uns monàrquics afèrrims?

  • Guif
  • 11 d'Octubre de 2018

Les diputades Jéssica Albiach i Elisenda Alamany, dels comuns, que han impulsat la moció per abolir la monarquia

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias han signat avui un acord sobre els pressupostos que inclou una pujada del sou mínim interprofessional de 735 a 900 euros, una equiparació de les baixes de paternitat amb les de maternitat, un increment de l’impost de patrimoni a les grans fortunes de més de 10 milions d’euros i mesures per frenar l’augment del lloguer. Una posada en escena que preveu posar en escac la resta de formacions per aconseguir el seu suport, inclosos els independentistes, que tindran un cert dilema.

El vicepresident Aragonès ja ha dit que sense referèndum i/o alliberament dels presos, no s’asseuran a negociar els números. Però és clar, no serà fàcil de justificar, i ERC i PDeCAT a Madrid ja s’han mostrat més favorables a pactar-los. A més, els pressupostos a Catalunya i a Barcelona també jugaran un paper clau, ja que Torra voldrà aprovar els seus i sense els quatre diputats suspesos de JxCat, necessitarà els comuns. Uns comuns que alhora a la ciutat comtal necessiten els independentistes per fer el mateix per primera vegada en la legislatura -en un moment important, a mig any dels comicis de 2019. Colau parlava fa uns dies d’un “acord global” per aprovar-los a tot arreu. Hi haurà algun dels tres pressupostos aprovats? A canvi de què? Ens esperen uns mesos interessants en els quals podria haver-hi algun moviment sorprenent.
D’altra banda, aquesta tarda el Parlament en unes propostes de resolució sobre el ple per la convivència ha reprovat el rei Felip i abolir la monarquia. Una proposta de Catalunya en Comú – Podem que ha rebut el suport dels independentistes. Això, però, pot portar cua, ja que el govern espanyol ja ha amenaçat amb prendre accions legals. Sí sí, el govern del PSOE, aquells republicans que van perdre la guerra i van haver d’exiliar-se els anys 30 amb el cop d’estat de Franco. Quina confiança es pot tenir per aprovar els pressupostos a una gent que suposadament és d’esquerres, però que quan es tractar d’anar al moll de l’os, s’equiparen amb Cs i PP?
12 d'Octubre de 2018

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS