Espanya retira l’euroordre contra el president per evitar el ridícul

La marea groga ja arriba a Brussel·les. Compte el dia 7
La marea groga ja arriba a Brussel·les. Compte el dia 7

És una veritable pena que la llei de blocs electorals no permeti als periodistes de la CCMA donar les informacions que més interessen a cada moment de la campanya electoral. Focalitzar o estendre’s no treu que es pugui parlar de tots els actes i de totes les formacions; però, home, el màxim interès informatiu pel que fa a la campanya electoral va estar ahir en les primeres paraules de Carles Mundó, i avui en Josep Rull i Jordi Turull, que s’han sumat als primers passos de la campanya de Junts per Catalunya després del seu captiveri, i no ho hem pogut viure des del televisor. Turull ha dit que cada vegada que veiem la senyera, pensem que cada barra representa una de les persones que hi ha encara a la presó. I que a veure si l’Estat és capaç de prohibir també la Senyera. De moment, la Junta Electoral ha dit que no permetrà l’assistència d’observadors internacionals, ai. Els candidats de Junts per Catalunya, com també Mundó per ERC, han arribat amb totes les forces del món davant el faristol. L’han agafat amb més ganes que mai, i han estat més càlids i sincers que mai. Turull retratava que ahir, al mòdul 4, els presos els van acomiadar amb una gran ovació. Ningú entenia què carai feia aquella gent del Govern de Catalunya allà.

De ben segur, però, que a través dels canals de radiotelevisió privats podrem conèixer més detalls de l’estada dels consellers a la presó espanyola. Mentrestant, la notícia del dia ha estat la inesperada retirada de l’euroordre del Suprem contra el Govern a l’exili. El TS l’ha retirada en veure que la justícia belga es donava fins el dia 14 per resoldre a favor o en contra de l’ordre europea d’extradició. L’òrgan jurídic i polític espanyol ha vist veure les orelles al llop, i li ha semblat que seria un gran ridícul internacional si finalment els belgues no entreguen el cap de Puigdemont, Serret, Ponsatí, Comín i Puig. S’ho han volgut estalviar i, de pas, han volgut evitar que Bèlgica retiri els delictes de sedició i rebel·lió per poder-los aplicar ells altra vegada si a Puigdemont li passa pel cap travessar la frontera de l’actual Estat espanyol. Al president català li espera l’ordre de detenció, recorda la justícia polititzada espanyola.

Aquest important revés es produeix el dia que el Consell de Garanties informa que les mesures derivades del 155 són inconstitucionals. Però és clar, això no interessarà pas als partits unionistes, que encara treuen foc pels plens del 6 i 7 de setembre, per les actuacions de Forn i la Junta de Seguretat del 17A, o pel propi 1 d’octubre. L’esperit de venjança és clar. I després de veure que no hi ha causa de sedició ni rebel·lió possibles en una justícia homologable per la democràcia, què carai hi fa encara Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Cuixart i Sànchez a la presó? Els reclosos han començat a moure altre cop les seves defenses per aconseguir la manllevada llibertat. Mentre l’estat espanyol segueix cavant-se la seva pròpia tomba fins i tot a la presó, on sembla ser que Junqueras n’ha esdevingut l’amo i senyor. Encara es trobaran amb què el president d’ERC converteix a l’independentisme els presos amb els qui conviu.

Malgrat la campanya, el TC no para. Ahir va anul·lar la llei catalana contra el canvi climàtic, i avui també s’ha suprimit el pla de xoc contra la pobresa energètica. Totes aquestes mesures venen expressament avalades pel segell del 155: PP, PSOE-PSC i Cs. Amb el segell d’aquestes formacions, també s’han fet públiques des de la Generalitat ocupada les balances fiscals corresponents al darrer any. La xifra segueix essent la mateixa: 16.000 milions de dèficit fiscal. Ja ho deia Sala i Martín, que aquesta era una de les lleis de la física universals que mai canvia. Sota el paraigua de la Constitució Espanyola, que demà celebra el 39è aniversari, estem veient totes les aberracions possibles, fins i tot totes aquelles que evita esmentar Catalunya en Comú. Els liles obvien que totes les lleis socials que propugnen en el seu programa ja han estat suspeses per l’alta instància. Per quin bloc es decantaran si els independentistes no arriben a la majoria absoluta? Hem de contemplar la repetició de les eleccions?

Per cert, la marea groga ja comença a arribar a Brussel·les. I es comença a fer sentir, de moment, ja s’ha omplert la Grand Place de la capital d’Europa.

 

Article written by

Please comment with your real name using good manners.

Leave a Reply