La trobada de Quim Torra i el rei acapara la inauguració dels Jocs de la Mediterrània

Imatge de la dedicatòria de Jordi Borràs al llibre que Torra ha entregat al rei
Imatge de la dedicatòria de Jordi Borràs al llibre que Torra ha entregat al rei

Quim Torra s’ha trobat finalment amb el rei d’Espanya, Felip VI i, de retruc, amb Pedro Sánchez amb qui mantindrà una reunió formal d’aquí a uns dies. La trobada ha estat ni més ni menys que en una tensa inauguració dels Jocs del Mediterrani a Tarragona. La jornada ha estat frenètica des del primer moment ja que els mitjans -no tots- han estat especulant abastament sobre la possible assistència o no de Torra a aquesta inauguració institucional.

La qüestió ha ennervat la CUP que ha tornat a treure l’argument de la ppssible claudicació al poble com a eina de pressió a través de les xarxes. Finalment, el president Torra ha confirmat la seva presència a la cerimònia de la nit, on hi ha hagut el moment més esperat de tots, el de la salutació del president de Catalunya amb el monarca, a qui havia demanat aquesta setmana audiència i el rei li l’havia negat. Torra, sorneguer, ha aprofitat per entregar al Borbó l’informe del Síndic de Greuges amb el relat de l’1 d’octubre, i també el llibre supervendes del fotoperiodista Jordi Borràs “Dies que duraran anys”, amb dedicatòria inclosa de l’autor: “No hi ha nissaga, ni llei, ni pàtria que justifiqui ferits, presos polítics i exiliats. No hi ha nissaga, ni llei, ni pàtria que pugui aturar l’anhel de llibertat del poble català”.

El president de la Generalitat s’havia donat de baixa com a vicepresident de la Fundació Princesa de Girona ahir mateix en una carta en la qual renunciava a aital ‘privilegi’ reial. L’alcaldessa de Girona, a més, s’ha negat a cedir cap local municipal perquè se celebri l’entrega de premis d’aquesta fundació, que finalment farà l’esdeveniment a la població veïna de Vilablareix. Des de la Generalitat s’ha anunciat també el trencament formal de les relacions amb la casa reial: a partir d’ara, i després de la participació de Torra a la inauguració dels Jocs a Tarragona (i perquè se celebren en terres catalanes), la Generalitat no assistirà a cap acte que munti la Corona. Seguim amb la política del simbolisme, però en aquest cas concret hi podem sumar un ingredient interessant, que segurament portarà cua.

La cerimònia ha estat un acte on, malauradament, hem vist una mostra de l’Espanya més rància amb l’aterratge de militars d’un helicòpter amb la bandera espanyola. Cal veure militars el dia que s’inaugura un esdeveniment esportiu? La presència de banderes espanyoles a l’estadi ha estat hegemònica, però el recinte s’ha quedat a mitja entrada, una dada que desllueix la inauguració, una cerimònia que s’endú l’etiqueta de ‘Made in Spain’ i que arriba en un moment bastant delicat, com hem pogut veure durant els darrers mesos. Segurament demà podrem conèixer més detalls d’una trobada que, com dèiem al principi, ha despertat passions molt contràries, amb la polèmica (segurament buscada) de la presència o no de Torra a la inauguració, una presència que ha rebut l’aval finalment de ANC, Òmnium, els CDR i la majoria dels sectors polítics de l’independentisme.

Article written by

Please comment with your real name using good manners.

Leave a Reply