Sant Joan calentet

L'enquesta de La Vanguardia
L’enquesta de La Vanguardia

Molta activitat des dels sofàs de casa aquest diumenge de ressaca de Sant Joan. No és per menys, a banda de les tradicionals imatges dels telenotícies on es veuen excavadores netejant plantges de brossa, i algun borratxo que dormia la mona, ens hem topat amb una enquesta de La Vanguardia, que sempre dóna joc, i una entrevista ben sucosa a José María Aznar, en plena cursa successora al PP, on aposta per renovar el Partit Popular, o deixaran de ser partit de Govern. Aznar segueix, com sempre, amb una línia dura de discurs, a la qual s’ha aproximat Dolores de Cospedal, i avui també Casado, un altre dels candidats populars, que ha dit que no li fan cap pena les famílies dels presos polítics. Tornar a Aznar, ens hem delectat especialment amb un dels titulars que ha deixat per a l’àlbum de perles espanyolistes dels llibres del futur, entre d’altres, el Dietari del Procés. “Si en vez de desarticular el golpe separatista, les das la opción de ganar las elecciones, las ganan”.

Ah! Un demòcrata de tota la vida. A Aznar sempre li haurem de reconèixer la seva sinceritat i la contribució a eixamplar la base que va fer al tombant del nou segle. Precisament d’eleccions parla l’enquesta que ha publicat La Vanguardia i que, com sempre, agrada a uns i a d’altres no en funció de a qui afavoreix. En aquest cas, els afortunats són el PSC al Congrés, que arribaria a 11 diputats en un empat amb ERC, i els mateixos republicans que guanyarien a Catalunya amb 35 escons per davant de Ciutadans amb 34, i de JxC amb 30. Conjuntament amb 5 per la CUP es revalidaria la majoria absoluta de 70 escons i un punt més de percentatge de vot a favor del republicanisme. L’enquesta agafa a JxC en plena discussió amb el PDECat, que és el propietari legal de la marca. Els de Marta Pascal, bastant desapareguda darrerament, estan valorant tornar-se a refundar altra vegada per passar-se a anomenar JxC. La maniobra és realment estranyota i un pèl descarada: es tracta d’anar a xuclar directament l’única marca que saben que els pot donar algun rèdit. Enganxar-se al llegat de Puigdemont com sigui i seguir insistint amb les llistes unitàries a les eleccions municipals allà on l’actual PDECat no surt com a favorit.

Vista aquesta manera de fer, no els estranyi que es repeteixin les declaracions airades dels diputats independents de JxC acusant l’actuació vampiresca del partit hereu de CDC. Els qui surten clarament desafavorits són els Comuns. Efectivament, tal i com s’hauran preguntat, on són al Congrés? Si el PSC puja, els Comuns acostumen a baixar. L’enquesta els dona 8 a Espanya (en perden 4), i els deixa igual a Catalunya. La dada més curiosa de l’enquesta és que l’únic líder català que aprova i que encapçala el rànquing de més valorats és precisament el qui menys pot parlar: Oriol Junqueras, amb un 6 de valoració. Ens hem fixat en les bones valoracions que ha rebut de PSC i Comuns, un dels flancs per on Esquerra pretén ‘eixamplar’, un objectiu realment complicat d’assolir amb l’actual enfocament del conflicte.

Article written by

Please comment with your real name using good manners.

Leave a Reply