Un concert que toca la fibra

8B90A14B-BE5F-4FFF-A1CA-FA2DBE2A67DDEl concert per la llibertat s’ha celebrat aquest dissabte a l’Estadi Olímpic Lluís Companys sota un fred polar, amb temperatures que s’apropen als zero graus. Les grades no eren plenes, el fred no ajudava l’assistència, i l’esgotament i desorientació de la gent amb el procés és notori. Malgrat tot, aquesta tarda el concert ha tocat la fibra a la gent que hi era. Missatges de familiars de les deu persones encara empresonades, i missatges dels cinc consellers a l’exili, han fet molt més emotiva la vetllada.

Des del Mundó narrant la duresa que suposa estar tancats en una cel•la durant 16 hores al dia, fins a Jordi Sànchez explicant que les finestres de Soto del Real no ajusten i que els radiadors brillen per la seva absència. I passant per un missatge dels amics de Josep Rull, relatant com va ser el primer sopar sense ell el mes passat o bé un altre de Meritxell Borràs, que explicava com de difícil és entretenir-se durant les hores que van passant monòtonament. Pell de gallina tot plegat.

Els testimonis dels empresonats, exiliats i els familiars han estat colpidors. Però no han estat els únics que han emocionat el públic, perquè les cançons també han jugat un paper clau. L’obertura del concert amb l’himne de Catalunya passat pel filtre d’un grup de heavy nord-americà ha cedit el pas a multitud d’actuacions d’autors de Catalunya. La llibertat i la identitat han estat els temes més recorrents en un concert que ha tingut un clímax amb els cantants dels grans grups dels 1990-2000 junts en un escenari. Pemi Fortuny, Lluís Gavaldà, Gerard Quinana, Natxo Tarrés i d’altres han cantat la peça insígnia de cada grup, mentre que diverses personalitats han anat fent parlaments. Un dels animadors de la vetllada, Toni Albà, ha llençat dards a cantautors unionistes com Serrat i ha fet diverses imitacions. A banda, s’ha atrevit a cantar una òpera, cosa que inesperadament ha deixat el públic amb la boca oberta.

El concert és només una acció més (potser no la més memorable), però és una prova que molta gent encara té ganes de lluitar. I queden dues accions més aquest mes: la manifestació a Brussel•les i el 21 de desembre.

Article written by

Please comment with your real name using good manners.

Leave a Reply