De què serveix demonitzar els unionistes?

  • Guif
  • 13 de Juny de 2014
La multimilionària J.K.Rowling mou fitxa per l'unionisme

La multimilionària J.K.Rowling mou fitxa per l’unionisme

És de país normal fer una campanya de setze setmanes abans d’un referèndum per posar els arguments sobre la taula i equilibrar la despesa econòmica de cadascun dels bàndols. És de país normal que els famosos defensin una o altra causa i que fins i tot facin donacions. I és de país normal poder decidir sense amenaces ni imposicions externes. Escòcia és un país normal: debaten, confronten arguments i fins i tot persones conegudes com J. K. Rowling fan donacions milionàries per ajudar la seva causa, tal com ha transcendit aquest dimecres.

Se l’ha de demonitzar ara? No té cap sentit, perquè ella no ha negat mai el dret a l’autodeterminació d’Edimburg, de la mateixa manera que els actors Sean Connery i Brian Cox (que aposten pel sí), l’entrenador de futbol Sir Alex Ferguson i el cantant David Bowie (favorables al ‘no’) o bé el tennista Andy Murray (indecís). Rowling i Bowie no són ni escocesos, però tampoc és motiu suficient per menysprear-los. Amb el posicionament, deixen clar que el futur ha d’estar a les mans dels ciutadans implicats.

Jordi Basté animava a aplaudir tots aquells favorables al dret a decidir en l’editorial de El Món a RAC 1 d’aquest dimecres, ja sigui d’una opinió, de l’altra, o de la tercera. Posava l’exemple de Raimon -a favor de votar, però en contra del Sí-Sí- o d’alguns tertulians del programa. I és que si els catalans sobiranistes cometen l’error de demonitzar els que no pensen com ells, la batalla estarà perduda. La societat es fracturarà en dos, com alguns a Madrid ja esperen amb delera, i l’increment d’independentistes s’estancarà, perquè el discurs ja haurà de deixat de ser amable, integrador i cohesionador pels qui encara no s’han pujat al vaixell. A qui es convencerà a cop de crítiques fulminants? Catalunya cometrà el mateix error que l’establishment espanyol, a qui ha passat factura l’estratègia constant d’atacs i desprestigi envers el Principat. Per això ara es troben amb què ja és massa tard per unir ponts.

Tothom ha de ser benvingut i respectat al debat. Sempre i quan donin suport a la democràcia, és clar. Els 299 diputats que van votar en contra de la consulta fa dos mesos al Congrés dels Diputats com a mínim mereixen que es dubti de la condició de demòcrates. Casualitats de la vida, han estat també 299 els que han tancat la porta a un referèndum sobre la monarquia acceptant el relleu de borbons automàtic. Gairebé tots, els mateixos diputats -menció a part per Odón Elorza i , dels mateixos partits. PSC inclòs. Dret a decidir però només si vol Espanya no és un argument vàlid. Un dret és un dret. Núria Parlon s’ha postulat com a successora de Pere Navarro; si esdevé la nova primera secretària del partit, redirigirà el partit cap a la democràcia, o bé continuarà amb les excuses per obstaculitzar la consulta?

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS