Equilibris constituents

  • Guif
  • 23 d'Octubre de 2018

Quim Torra i Lluís Llach presentant el consell assessor per a l’impuls del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent. Foto: Núria Julià/ACN

Quim Torra porta mesos sota una autèntica pressió des d’alguns sectors independentistes perquè mogui fitxa i faci passos cap a la plena sobirania. Tot i que no està gens clar que aquestes presses siguin compartides per la majoria dels partidaris de la República, sí que són els que més es senten, i és per això que el president intenta fer alguns gestos per calmar els ànims. Gestos, res més, perquè per molta dialèctica d’uns i altres, tothom és conscient que ara no es pot desobeir. No tindria sentit, seria kamikaze, i menys amb el judici encara pendent.

És per això que avui ha presentat el fòrum pel debat constituent, al costat de Lluís Llach, que en serà el seu president. Tots dos han deixat clar que l’objectiu d’aquesta eina no és escriure una Constitució ni engegar un procés constituent, sinó impulsar un debat sobre com volem que sigui el nostre país en el futur –i orientar el Parlament en cas que es faci efectiva la independència i s’engegui el procés constituent de debò.

Aquest fòrum s’ha rebut sense pena ni glòria, ni ha desfermat eufòria, ni ha provocat una desunió encara més gran de l’independentisme. Les expectatives no són molt altes, perquè no és la primera legislatura en què es promet engegar el camí cap a la Constitució –però sense tenir la República lligada. En aquest cas, s’ha escollit el terme ‘debat constituent’ per sortejar la justícia espanyola, potser, però Ciutadans ha comença a pressionar perquè el fòrum acabi a la trituradora del procés: el TC. Si aquest gran debat servís per convèncer algun dels indecisos, ja estaria ben amortitzat, però de moment sembla una altra eina simbòlica per calmar els ànims dels més abrandats. Ara bé, amb Lluís Llach al capdavant, com a mínim ens podem permetre un bri d’esperança.

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS