Hisenda fede-què?

  • Guif
  • 30 de Novembre de 2017

iceta-microMiquel Iceta ha jugat a ser un estadista i ha proposat una hisenda de tall federal per a l’Estat espanyol. Ni més ni menys que quan falten tres setmanes per les eleccions –la proposta no és gens sospitosa de ser titllada d’electoralista–, el líder del PSC es despenja i diu que Catalunya, i la resta de comunitats autònomes, haurien de recaptar i gestionar tots els impostos, fins i tot l’IVA i l’IRPF. És clar, diu que el nou finançament dissenyat el 2009 no ha servit.

A més, remarca que hi hauria d’haver una relació entre tenir competències en educació, sanitat i serveis socials, que s’enduen la majoria del pressupost, i tenir directament els fons per fer-se càrrec d’aquests serveis. Encara es farà independentista! La lògica de Miquel Iceta és correcta, la compraria molta gent, però hi ha dos ‘petits’ inconvenients: en primer lloc, això s’hauria d’aplicar a tot l’Estat d’alguna manera. Quina comunitat autònoma acceptaria un País Basc II? Tot i que Iceta ho nega, potser caldria canviar la Constitució.

I el segon i més important problema: la intransigència del govern d’Espanya. L’eterna intransigència sigui el govern del color que sigui. Mariano Rajoy ha trigat avui menys de mig dia per denegar la proposta a Iceta. Diu que això ho han de decidir entre totes les comunitats autònomes. A algú li sona aquesta cançó? Tots els espanyols han de decidir sobre la independència de Catalunya. Aquest és el mantra que molts unionistes han repetit durant anys, referèndum a tot l’Estat. Iceta s’ha trobat amb la mateixa trampa ara. I per alguns, tot seguiria in eternum en aquest bucle sense fi.

Les barbaritats continuaran d’aquí al 21 de desembre. L’única incògnita que queda per aïllar és la dels presos polítics. Demà sortirem de dubtes, però pocs preveuen que es mantinguin a la presó. Setmanes abans que el jutge prengui la decisió, El País ja ho deia en els seus articles.

29 de Novembre de 2017
1 de Desembre de 2017

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS