La fiscalia, una peça més de l’engranatge ultranacionalista espanyol

  • Guif
  • 4 de Juny de 2019

Hem arribat al cap del camí. Després de 50 sessions, la fiscalia ha vomitat els seus arguments én un últim intent per engarjolar els líders del procés durant dècades, posant-los al nivell del 23-F o el ’18 de julio’. Els membres del ministeri fiscal han dit que el procés és un “cop d’estat”, una “insurrecció” que ha usat la violència física i la coerció, i posa com a prova els testimonis dels policies que han repetit com lloros les mateixos conceptes durant setmanes. Així, han deixat clar que l’1-O va ser un acte contra l’ordre constitucional, i no contra l’ordre públic. A més, els fiscals creuen provat que 3 milions d’euros van ser malversats –tot i que cap testimoni ho ha confirmat– i que Junqueras era “el motor de la rebel·lió”, a falta de poder-li dir a Puigdemont.

Les quatre hores de discursos dels fiscals han destil·lat una espanyolitat, un patriotisme i, en definitiva, un marcat to polític que s’allunya molt dels procediments arguments i proves que es discuteixen en un judici. El ministeri fiscal és una peça més en l’engranatge de salvació de la unitat d’Espanya, i ningú dubta que també ho serà Marchena, el Tribunal Suprem, i la seva aparença de garanties processals. També ho és l’advocacia de l’Estat que, per petició de Pedro Sánchez, ha fet el que millor sap fer el socialisme espanyol: fer de ‘policia bo’ i demanar ‘només’ sedició, dient que la violència no era un element “central” en els plans independentistes.

L’últim plat ha estat Vox, que ha fet un paper galdós i molt per sota d’allò esperat durant tot el judici, quedant en fora de joc en nombroses sessions. En un altre míting patriòtic, ha parlat de la necessitat de preservar la nació espanyola i dels “heroics” Guàrdies Civils i policies nacionals. El partit d’ultradreta demana un total de 678 anys de presó, 74 per cadascun dels líders més rellevants del govern Puigdemont. Aquest és el límit que té Marchena, que amb tota seguretat s’aproparà més, però, a la fiscalia o a l’advocacia de l’Estat. La primera demana un màxim de 25 anys per cap i, la segona, un màxim de 12. De moment, veient el nivell de bel·ligerància i de la pàtina ultranacionalista que ha marcat tot el procediment judicial des del dilluns següent a la declaració d’independència, ningú compta amb una possibilitat d’absolució. Volen escarni perquè ningú ho torni a intentar.

5 de Juny de 2019

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS