L’Estat, ‘en liquidació’ mentre la vaga de fam s’amplia

  • Guif
  • 3 de Desembre de 2018

El líder de Vox, Santiago Abascal

En les quatre dècades de Constitució Espanyola, probablement no hi havia moment més inoportú per celebrar el quarantè aniversari que ara. Dos milions de catalans que volen sortir d’Espanya, uns quants milions més arreu de l’Estat que volen una nova Constitució, una ‘cèl·lula’ de líders catalans a l’estranger en contacte amb personalitats d’arreu del món, d’altres fent una vaga de fam que ensenya encara més les vergonyes de l’Estat… I els partits ‘constitucionalistes’, més desunits que mai amb els temes que sempre els unien –fins i tot en el pic de la tensió política de l’octubre passat, la unitat PPSOECs donava una mica més de cohesió que ara.

I ara, per acabar-ho d’adobar, l’extrema dreta sorgeix amb força a les eleccions andaluses. Ja hi som tots, no li faltava res més a l’Estat per celebrar la Constitució ara que sembla que està ‘en liquidació’ de tanta descomposició. I Vox només ha ensenyat ‘la punteta’. Això és l’inici d’una ultradreta estable i forta, perquè ha sortit no en un moment de crisi econòmica extrema o d’onada d’immigració massiva. Surt en una etapa de més estabilitat i creixement, i l’únic que està en el seu auge és l’independentisme català. Però això ja no és una cosa conjuntural. Si Vox ha de continuar el seu camí sempre que l’independentisme estigui fort, tenim Vox per anys.

I que tremoli Ciutadans, perquè Vox és igual d’ultraespanyol que els de Rivera, però a més té el component anti-immigració que s’ajusta al perfil anti-independència i que Cs com a mínim no promociona tant. Ara Cs ha pujat, però qui pot descartar que en cinc anys sigui totalment substituït per Vox? El PP està més arrelat i té la seva parròquia fixa des de fa molt temps i, tot i que també està amenaçat, potser no ho està tant.

Mentrestant, en el tercer dia de vaga de fam de Jordi Sànchez i Jordi Turull, avui han trobat dos aliats: Josep Rull i Joaquim Forn han iniciat una vaga de fam també des d’avui. Tots ells, diputats de JxCat, que inicien un camí del tot desconegut, que supera qualsevol altre límit previst: la presó entrava en les previsions més pessimistes de tothom, però posar la seva vida en risc? Els empresonats d’ERC i Cuixart se’n mantenen al marge. Falta per saber si els quatre vaguistes han pensat prou bé les conseqüències i, sobretot, si val la pena una acció així en aquest moment. No trigarem a saber-ho.

4 de Desembre de 2018

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS