Ni massa divisió, ni massa unitat no son bones

  • Oriol
  • 7 d'Abril de 2019

Avui hem escoltat com Marta Pascal amenaçava amb fer un partit nou amb el qual presentar-se a les properes eleccions catalanes, si finalment es convoquen passat el judici, com cada vegada més persones creuen. La veritat és que Pascal s’ha despatxat a gust contra Carles Puigdemont, i la manera com ha gestionat la guerra interna a l’antiga Convergència per afincar-se en el lideratge. Pascal ha criticat que no es pot governar des de Waterloo. Puigdemont no s’ha arronsat i li ha respost insinuant que no es pot permetre la política des dels reservats de Madrid.

Està clar que el que aquí hi ha és un problema de fons que ha desembocat en un altre pitjor per als convergents. La repressió espanyola que ha escapçat les cúpules independentistes dificulta molt la gestió interna dels grans partits, però a més, la remor de fons convergent, que dura encara més, és un problema potser pitjor que s’encara malament des de qualsevol distància o la presó. Tanmateix, una cosa és molt clara: cal que l’espai convergent es reuneixi i es rearmi. L’espai centre-dretà català no pot estar tan dividit, perquè això pot produir fuites que no es quedin al camp independentista (ERC i CUP), i això és un perill.

Ara mateix, l’espai convergent ha generat diversos moviments cadascun més fragmentat: PDECat, la Crida, JxC que és una cosa que ve a quedar entremig, Demòcrates (ex UDC), Lliures (la successió d’UDC) i Convergents (Els de Gordó). De tot aquest conglomerat els únics amb representació són el PDECat i JxC/La Crida, que més o menys són els que ara mateix tenim al Parlament o al Congrés. Imaginin-se sumar ara un nou partit liderat ara per Marta Pascal (també amb poques opcions d’èxit). No pot ser bo. Fragmentar tant el vot independentista no és bo, com veurem a les municipals amb els moviments de Primàries. Però la unitat total en una sola llista tampoc és bona en la majoria dels casos (excepte Europa, on es podria discutir més), ja que es perden matisos que, com estem veient en el cas de les eleccions espanyoles, la gent valora. Molts votants d’esquerres que podrien dubtar entre ERC i Podem, no votarien mai una coalició ERC-Convergents.

LEAVE A COMMENT

RELATED POSTS